Custom Furniture for an Executive Office – Case Study (Part 2) – The Initial Site Meeting

In my previous post I described my first meeting with our client JLT at the 2005 Interior Design Show. For a variety of reasons more than 5 years would pass before any tangible work would begin on the custom furniture for his office.

On some level this was a good thing, because it gave me ample time to mull over ideas and consider the most appropriate design for his furniture. From talking with him I knew that JLT dislikes clutter, so any design would have to be done in a way to ensure that everything had its place – out of sight as much as possible.

JLT also insisted that he didn’t want a “throne”,  so I knew the desk would have to be light in design – ideally with no modesty panel. He also liked the possibility of the Gentleman’s Valet reconfigured as some kind of Scotch Bar, and having a big screen T.V. that could be hidden from view when not in use.

With these parameters in mind we had our initial site meeting to discuss possible options.

The photos that follow show the raw office space that would soon be renovated to create JLT’s new executive office.

At first glance it seemed obvious that JLT’s desk should back onto this corner. Notice the tiles and the fluorescent lighting in the ceiling – I insisted on replacing these with proper fixtures, since the limited spectrum of fluorescent light is too narrow to do proper justice to fine woodwork. (Fluorescents simply “wash out”  the warmth and natural beauty of wood.)

I also made note of the locations of outlets and phone jacks. Since JLT wanted to hide all wires and cables to the greatest degree possible, it would be necessary to have outlets and jacks moved to where they’d be hidden by the built-in furniture.

In this photo the wall on the left was slated for removal so that the adjoining room could be merged with the corner office to create one large space. The door in the foreground will also be replaced with an extended wall from the right, to allow for the installation of a flat screen television that is to be hidden in a motorized lift mechanism.

Next: Custom Furniture for an Executive Office – Case Study (Part 3) – The Renovation Begins

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: